18/12/16
La sortida del mes de desembre ha estat fantàstica.
A primera hora del matí hem visitat les coves prehistòriques de Serinyà i després hem dinat a la “Platja d’Espolla”.
A les 10.00 h del matí, les monitores de les coves de Serinyà ja ens esperaven per fer una visita guiada per dins de les seves instal·lacions. Tant els adults com els nens de l’escola hem pogut gaudir de les activitats proposades.
De la mateixa forma que ho haguessin fet els nostres avantpassats, hem fet collarets de curculles, hem encès foc amb pedres fogueres i hem pintat parets amb pigments procedents de pedres esmicolades. A més, hem entrat dins la cova on hi vivien persones fa milers d’anys que vivien de la caça i de la recol·lecció.
Un cop finalitzada la visita hem iniciat la ruta fins a arribar a l’anomenada “Platja d’Espolla”. És un indret peculiar, ja que és un sistema aquàtic que no té aigua de forma permanent. L’aigua per omplir l’estany no arriba com podríem pensar d’una riera, sinó que procedeix filtrant-se pel subsòl.
De fet, l’estany d’Espolla és un sobreeixidor de l’estany de Banyoles, i només s’omple quan l’aigua de dos rius subterranis garrotxins, que desemboquen al de Banyoles, duen molta pressió. Quan passa això es creen les condicions ideals perquè uns éssers prehistòrics que habiten a l’estany facin eclosió. Estem parlant dels Triops.
Els Triops són uns crustacis literalment prehistòrics que tenen la capacitat, després de mesos i mesos enterrats a la terra en forma de larva, de fer eclosió i desenvolupar-se quan l’aigua cobreix l’estany. L’Estany d’Espolla és un dels pocs llocs del món on aquests crustacis encara hi viuen!
Finalment i amb la panxa plena, hem desfet el camí d’anada fins a arribar a l’aparcament de les coves. Tant el temps com la companyonia de tots han fet que la jornada fos un èxit. Més de 100 persones hem gaudit d’aquest dia, els nens, protagonistes de la sortida, han jugat, han caminat i s’han divertit més que ningú!!
Això que estem fent és molt gran!
Gràcies a tots.