La tornada a l’escola obre un nou món de possibilitats; tant als “bitxus” de la casa, com als altres bitxos petits inoportuns que ens inunden les aules, les cases i els nassos!
D’ençà que neixen fins als 4- 6 anys, els nens passaran per unes 100 infeccions, sobretot de virus que donaran pas a refredats, infeccions de les vies respiratòries, etc., fàcilment contagiables pels esternuts i la tos.
Podem prevenir aquests refredats amb una bona higiene de mans, ensenyar-los a posar la mà al davant de la boca en tossir o esternudar i podem treure’ns les sabates tots en entrar a casa; així no ens endurem els patògens de fora al terra de casa, tan gustós i adorat pels nens! També els hi podem donar complements naturals, tenir unes bones defenses com ara xarops amb lactoferrina, beta glucans, equinàcia, pròpolis, vitamina C… Els oligoelements com el manganès-coure pugen defenses i ajuden a les afeccions de vies altes com la sinusitis, otitis, etc., el coure ens farà d’antiinflamatori i antisèptic. Els probiòtics (els bitxos bons del nostre intestí) són molt importants per a tenir un bon sistema immunològic; les nostres defenses neixen aquí i també tenen molt a veure amb el nostre sistema nerviós, així que vigileu l’estrès!
Amb una bona alimentació podem fer bona feina; per exemple la civada, els bolets i el llevat són bones fonts de beta glucans. Cuinar aliments de temporada, lleugeres coccions, colors grocs-taronja que ens aportaran beta carotens. Verdures, en especial les dolces, com carabasses, pastanagues, cebes cuites, remolatxa, també naps, xirivies, cols, coliflor… Cereals com la quinoa, civada, arròs i mil, els cigrons…
Amb la ceba podem elaborar xarops casolans fent-la bullir i després afegir-hi mel i llimona. També podem elaborar cataplasmes per aplicar al pit i descongestionar. Es trosseja la ceba, la bullim uns 3 minuts, l’escorrem i ben calenta (sense cremar) la posem sobre un llençol amb una fina capa de mel i l’apliquem al pit. La ceba, la gran aïllada, també els ajuda a respirar si la ratllem en un plat i li posem sucre per sobre per a què deixi anar els sucs.
L’aromateràpia a la nit els pot ajudar a respirar millor, com l’essència de pi i si a la vegada li afegim una essència relaxant com la mandarina, lavanda o camamilla romana els ajudarà a agafar el son i millorarà l’estrès del dia a dia. Si no teniu difusor d’aromes, podeu fer bullir una bona olla i apliqueu unes gotes dins, amb l’habitació ben tancada…, xss bona nit i salut a tots!!!
Núria Ordóñez
Naturòpata
Mare de l’escola
Creixent en Tribu