16 nov.

Ruta de les tres colades-cingleres basàltiques de Sant Joan les Fonts.

Foto de grup

Ha començat la temporada dels Balantrekkings!

Havíem quedat a les 10 del matí davant l’aparcament de la zona Castanyer de Sant Joan les Fonts. Mentre esperàvem a ser-hi tots, va arribar la primera protagonista involuntària del dia, la cabra.

La cabra lletera

Una cabra que estava en un solar en venda a la qual nens i adults vam alimentar amb pa i brins d’herba. A canvi, la cabra ens va regalar una olor de llet i formatge que ens va acompanyar tot el dia.

Per fi va arribar el moment de posar-nos en ruta i començar a enfilar el camí en direcció als cingles de Fontfreda, prèvia parada, tot i que ràpida, a la Font de Can Xerbanda. Ja davant de les cingleres, l’Edgar ens va delectar amb una classe magistral geològica sobre la formació de les cingleres, resultants del refredament de les colades de lava emeses per diferents volcans, i ens va ajudar a diferenciar les primeres, segones i terceres colades.

Classe magistral de l'Edgar

Aquesta cinglera va ser una antiga pedrera que va ser utilitzada com a abocador d’escombraries fins a principis dels anys 90, quan es va restaurar l’espai.

La primera colada

Després d’aquest punt vam travessar el riu, no sense que alguns dels nens i nenes acabessin més o menys remullats. Sort de les mares, pares, avis i àvies previsores i les robes de recanvi!

Creuant el Fluvià

Més endavant, vam trobar un meandre de la riera de Bianya, fins enfilar camí amunt, sota amenaça d’un cartell de gos perillós. A partir d’aquí, vam seguir en direcció a la part superior de les cingleres que vam resseguir per un camí asfaltat, fins tornar a l’aparcament.

Al costat de l’aparcament vam fer la parada obligatòria per dinar, després que alguns agaféssim uns caquis d’un arbre d’una casa particular. Aclarir que no va ser un furt, sinó un aprofitament de la fruita. La Cristina ens va explicar com s’havien de madurar els caquis perquè tinguessin un gust exquisit.

Després del dinar a la zona de pícnic, vam continuar la ruta en direcció al Boscarró, una antiga pedrera de basalt que es va explotar fins a principis de segle. La mainada més gran va aprofitar per enfilar-se a les roques.

Segona colada

A partir d’aquí vam anar en direcció a la part final de l’excursió, el Molí Fondo, una antiga fàbrica de paper que es pot observar des de la resclosa. Allí vam poder observar clarament les tres colades. La segona, la vam trepitjar amb els nostres peus. Es tracta d’un mosaic de basalt que té uns 150.000 anys.

tercera colada

Lava solidificada

 

vista general

El dia, que es va aixecar gris i amb possibilitat de pluja, es va aclarir. Fins i tot va sortir el sol en algun moment i ens va deixar amb ganes de caminar més en la popera excursió.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. + informació.

Una cookie és un petit fitxer de text que s’emmagatzema al vostre navegador quan visiteu gairebé qualsevol pàgina web. La seva utilitat és que la web sigui capaç de recordar la vostra visita quan torneu a navegar per aquesta pàgina. Les cookies solen emmagatzemar informació de caràcter tècnic, preferències personals, personalització de continguts, estadístiques d’ús, enllaços a xarxes socials, accés a comptes d’usuari, etc. L’objectiu de la cookie és adaptar el contingut de la web al vostre perfil i necessitats, sense cookies els serveis oferts per qualsevol pàgina es veurien minvats notablement.

Cookies utilitzades en aquest lloc web: Seguint les directrius de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades procedim a detallar l’ús de cookies que fa aquesta web amb la finalitat d’informar-vos-en amb la màxima exactitud possible.

Aquest lloc web utilitza les següents cookies pròpies:
Cookies de sessió, per garantir que els usuaris que escriguin comentaris al blog siguin humans i no aplicacions automatitzades. D’aquesta manera es combat el spam.

Aquest lloc web utilitza les següents cookies de tercers:
Google Analytics: Emmagatzema cookies per poder elaborar estadístiques sobre el trànsit i volum de visites d’aquesta web. En utilitzar aquest lloc web esteu consentint que Google en tracti la informació. Per tant, l’exercici de qualsevol dret en aquest sentit l’haureu de fer comunicant-vos directament amb Google. Xarxes socials: Cada xarxa social utilitza les seves pròpies cookies perquè vostè pugui clicar en botons del tipus M’agrada o Compartir.
Desactivació o eliminació de cookies
En qualsevol moment podreu exercir el dret de desactivació o eliminació de cookies d’aquest lloc web. Aquestes accions es realitzen de forma diferent en funció del navegador que estigui usant.

Notes addicionals
Ni aquesta web ni els seus representants legals es fan responsables ni del contingut ni de la veracitat de les polítiques de privadesa que puguin tenir els tercers esmentats en aquesta política de cookies.

Els navegadors web són les eines encarregades d’emmagatzemar les cookies i des d’aquest lloc n’ha d’efectuar el dret d’eliminació o desactivació. Ni aquesta web ni els seus representants legals poden garantir la correcta o incorrecta manipulació de les cookies per part dels esmentats navegadors. En alguns casos és necessari instal·lar cookies perquè el navegador no oblidi la seva decisió de no acceptar-les.
En el cas de les cookies de Google Analytics, aquesta empresa emmagatzema les cookies en servidors situats als Estats Units i es compromet a no compartir-la amb tercers, excepte en els casos en els quals sigui necessari per al funcionament del sistema o quan la llei obligui a aquest efecte. Segons Google, no es guarda la vostra adreça IP. Google Inc. és una companyia adherida a l’Acord de Port Segur que garanteix que totes les dades transferides seran tractats amb un nivell de protecció segons la normativa europea.
Per a qualsevol dubte o consulta sobre aquesta política de cookies no dubti a comunicar-se amb nosaltres a través de la secció de contacte.

Tanca